Kapalı Fatura; Faturanın alt kısminin satıcı veya adına yetkili kimselerce imzalanması, firmanın kasesinin vurulması ve “bedeli alınmıştır” ifadesinin yazılarak tarih atılması ile faturanın bedeli satıcı tarafından tahsil edilmesi hali oluşmuştur.
Açık Fatura; Bir faturanın düzenlenerek bas tarafının iş sahibi veya adına yetkili kimsenin imzası ile müşteriye verilmesi halinde, bu fatura müşterinin borçlandığı meblağı göstermektedir. Yani bedeli satıcı tarafından tahsil edilmemiştir.
Kargo ile Teslim;
Fatura, mal teslimi ve her tür ödeme belgenizi kargo ile gönderdiğinizde, kargonun gönderilen adrese veya kişiye teslimine ilişkin belgenizi aliniz.
Dava aşamasında faturanın açık veya kapalı olması durumunda;
Kapalı faturaya dayanılarak işlem başlatılmışsa, hukuken bu faturaların ödendiği kabul edilir ve aksini iddia eden tarafın ispat etmesi gerekir.
Açık faturaya dayanılarak işlem başlatılmışsa, hukuken faturanın bedelinin ödenmediği kabul edilip, açık faturaya dayanılarak yasal yollara başvurulduğunda, faturanın alıcıya tebliğ veya teslim edilip edilmediği hususu önemlidir. Faturanın, irsaliyeli olup olmadığı, noter, posta, kargo vb. yollarda satıcıya tebliğ edilip edilmediğine bakılır. Tebliğ veya teslimden itibaren 8 gün içinde bu faturaya itiraz edilmemiş veya fatura iade edilmemişse, hukuken bu faturanın dayanağı olan mal santiminin gerçekleştiği ve bedelinin nizasız olduğu kabul edilir.