KARŞILIKSIZ ÇEK
Şikâyet hakki çeki elinde bulunduran hamile aittir. Hamil; emrine çek keşide edilmek veya çekin arkasında ciro silsilesine uygun cirosu bulunmak veya çeki bankaya ibraz etmek suretiyle haklı olarak çekin hamili olduğunu kanıtlamalıdır. Şikâyet süresi altı aydır. Şikâyet hakkinin başlangıç tarihi, çekin bankaya ibraz edildiği ve banka tarafından karşılıksız işlemi yapıldığı tarihtir.
Çekin karşılığını bankada hazır bulundurmakla yükümlü gerçek kişi; bu kişi, karşılıksız çeki keşide etmiş olsun veya çeki keşide etmemiş olsun suçun failidir. Bu kişiler hakkında “adli para cezasına ve çek düzenleme ve çek hesabi açma yasağına” hükmedilecektir.
Hesap sahibi gerçek kişi, adına çek düzenlemek üzere bir başkasını temsilci veya vekil olarak tayin edemez. Ancak hesap sahibi gerçek kişi, adına vekili veya temsilcisi çek keşide etmişse hesap sahibi hukuki ve cezai yönden sorumludur. Gerçek kişi adına çek keşide eden vekil veya temsilci hakkında adli para cezasına hükmedilmeyecek, sadece tedbir kararı verilecektir.
ÇEKLERDE ŞEKİL ŞARTI
Keşide Yeri; Açık bir şekilde yazılmalı, kısaltma veya benzeri bir logo kullanılmamalıdır.
Keşide yerinin açıkça yazılmaması durumunda, keşidecinin ad ve soyadının yanında bir yer yazılı ise, bu yer keşide yeri sayılacaktır. Ancak senette keşide yeri yazılı olmadığı gibi keşidecinin ad ve soyadının yanında da bir yer yazılı değilse, o belge çek sayılamaz.
Keşide tarihi; Açıkça ve okunaklı bir şekilde yazılmalıdır.
Çek Bedeli; Rakamlar okunaklı olmalı, nokta vb. ayırma imleçleri doğru yerde kullanılmalı
Çek kayıtsız, şartsız belirli bir bedelin ödenmesi için havaleyi içermelidir. Ödenecek meblağlar herhangi bir kayıt ya da şarta bağlanmış ise o senet geçersiz sayılmaktadır. Miktarın yazı ya da rakam ile yazılmış olması yeterlidir. Ancak rakam ve yazı arasında farklılık bulunması durumunda, yazı ile yazılan esas alınacaktır. Tahrifat olması durumunda yazılan bedellerin hiçbirisine itibar edilemez. Fakat çeki borçlu (keşideci) yazmış ve yine onun tarafından tahrifat edilmiş ise; keşidecinin yazdığı en yüksek bedele itibar edilir.
Bu unsurlar ÜZERINDE OYNAMA VEYA DEĞİŞİKLİK YAPILDIYSA PARAFLANMASI ŞARTTIR. Aksi halde unsur eksikliğinden çek vasfını yitirir.
Keşidecinin adi-soyadı ve imzası;
Gerçek kişi ise, tanımadığınız şahıssa imzalarken kimlik sorun ve mümkünse kimlik fotokopisi isteyin veya kimliğini kontrol ederek TC yazın.
Tüzel kişi yani şirket ise imzalayacak kişinin şirket yetkilisi olması zorunludur. Kişiden imza sirkülerinin istenmesi gerekir. İmza sirkülerinde çift imza var ise muhakkak bu hususun yerine getirilmesi gerekir. Fakat ikinci imzayı da muhakkak imzaya yetkili kişi atmalı yoksa bir kişinin iki imzayı atmasının hukuken geçerliliği yok.
Çekin Vadesinden Önce İbrazı; 31/12/2017 tarihine kadar, üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir.
Çekin takip işlemine başlatılma süresi; yeni Çek Kanunu ile bu süre 3 yıl olmuştur.